top of page

Chifle pufoase cu unt si lapte

Adevarul e ca prefer sa fac painea in casa, imi place la nebunie mirosul de paine proaspat coapta, iar chiflele sunt preferatele mele. Sunt moi, pufoase si foarte aromate.


Chifle pufoase cu lapte si unt
Chifle pufoase cu lapte si unt

Rareori cumpar paine si chiar nu este greu de facut. Iar pentru cei care nu au un mixer si vi se pare greu de framantat, recomand reteta de paine fara framantare, pe care o pregatesc si eu deseori, mai ales cand ma intorc foarte obosita de la restaurant dupa un program de 8-10 ore.

Chiflele nu sunt greu de facut, este necesar doar, pentru cei care nu aveti un mixer performant sa framantati 10-15 minute pana ce veti optine un aluat suplu, nelipicios si elastic. Astfel se dezvolta glutenul din faina iar chiflele vor deveni pufoase.



Pregatesc aceste chifle destul de des si sunt ideale pentru sandwich-uri, mese festive sau le puteti folosii chiar si pentru burger (desi in mod normal se pregatesc diferit).


Mod de preparare:



  1. Pentru inceput asigutati-va ca ingredientele sunt la temperatura camerei, iar laptele, apa si untul sunt caldute, cel mai indicat ar fi sa verificati cu degetul. Nu reci pentru ca aluatul va creste foarte greu si nu fierbinti, deoarece in felul acesta,veti 'omori' drojdia, iar aceasta nu se va activa si aluatul nu va creste.

  2. Daca drojdia este instant amestecati toate ingredientele solide, la fel ca in reteta video. In caz ca drojdia este proaspata va fi necesar sa formati o maia cu putin lapte si o linguta de faina.

  3. Dupa ce ati amestecat toate ingredientele solide adaugati apa si laptele si amestecati pana ce se incorporeaza faina, apoi adaugati untul topit si framantati pentru 10-15 minute.

  4. Daca framantati cu mixerul, untul se adauga fara sa fie topit in prealabil, iar in mai putin de 5 minute este gata pentru procesul de dospit.

  5. Timpul de dospire variaza in functie de temperatura camerei 45-55 de minute, iar aluatul trebuie sa isi dubleze volumul.

  6. Formam chiflele de aproximativ 65-70 grame fiecare si lasam din nou la dospit.

  7. Increstam aluatul cu un cutit foarte ascutit, sau o lama de ras, ungem cu ou amestecat cu lapte si adaugam seminte de susan/ mac etc.

  8. Dam la cuptorul preincalzit la 175-180 grade, pentru 15-20 de minute.





Comments


bottom of page