top of page

Cocos in sos de vin rosu

Kokoras krasatos - Κόκορας κρασάτος, o reteta traditionala din timpuri stravechi, care desii era prima alegere pentru mesele festive, acum se face foarte frecvent pe toata perioada anului.


Carne de cocos in sos de vin rosu cu rosii si scortisoara
Carne de cocos in sos de vin rosu

Aceasta mancare se gatea pe vremuri la mesele festive grecesti, la nunti si botezuri ( la fel ca si sarmalele in Romania). Este o mancare delicioasa si aromata cu scortisoara si praf de cuisoare, care merita incercata.



Si eu la fel ca voi am fost destul de sceptica la inceput, nu credeam ca rezultatul va fi atat de gustos. Aromele care vor iesi de la cuptor (sau cratita) va vor lasa gura apa. Poate multi dintre voi ati intalnit aceasta mancare la tavernele grecesti sau in vacantele petrecute in Grecia si sunt sigura ca nu ati ramas indiferenti la gustul si aroma acestei mancari.

Mod de preparare:


Transam cocosul si il lasam sa ajunga la temperatura camerei. Curatam ceapa, usturoiul, morcovul si ardeiul si tocam totul marunt. Punem o cratita la foc mediu si adaugam uleiul, sotam bucatile de carne pe ambele parti.


Scoatem puiul si il punem in vasul de Yena, tava sau vasul de lut. Dam cuptorul la 190 de grade si preparam sosul: sotam ceapa tigaia in care am sotat carnea, adaugam usturoiul, morcovul, ardeiul si vinul, lasam 2 minute dupa care adaugam rosiile taiate cubulete si bulionul.

Adaugam scortisoara, praful de cuisoare, sare si piper si lasam sa fiarba pentru 2 minute, dupa care adaugam sosul deasupra carnii, acoperim cu un capac si dam la cuptor pentru aproximativ o ora sau pana ce carnea va deveni moale si frageda.

Aceasta mancare se serveste de obicei cu taietei lati, macaroane perforate sau puteti servi cu orice tip paste fainoase doriti, piure sau cartofi pai, orez.


Pofta buna!



bottom of page