Orez cu sofran (puzi me kroko kozanis - ρύζι με κρόκο Κοζάνης).
Sofranul este o planta Mediteraniana, se cultiva in mod special in Kozan, de unde provine si numele 'krokos kozanis', este cel mai scump ingredient din lume, dar dupa cum se spune 'esentele tari se pastreaza in sticlute mici'. Probabil ca ati inteles ca de fapt are un gust foarte aromat, de aceea este nevoie de o cantitate foarte mica, atunci cand il folosim.
Ingrediente:
1 ceapa mica
1 cana de orez de preferinta (parboild sau prefiert), il prefer deoarece nu se despica.
2 cani si jumatate de apa fierbinte
un varf de cutit praf de sofran
40-50 de ml de ulei de masline
sare si piper dupa gust
30 de ml de vin alb
20 de g de unt
30 de g de cascaval ras (sau graviera)-optional
Mod de preparare:
Curatam, spalam si tocam ceapa marunt (ar fi bine sa o pune-ti intr-un tocator de legume impreuna cu uleiul). Incalzim o cratita si adaugam ceapa, calim pentru 2-3 minute dupa care adaugam putina sare, piper ,praful de sofran si orezul. Amestecam la foc mic pentru 2 minute dupa care adaugam vinul si lasam sa se evapore alcoolul.
Adaugam apa fierbinte, acoperim cratita cu un capac si lasam sa fiarba la foc mic timp de 15-20 de minute. Odata fiert orezul adaugam cascaval ras (daca dorim) si daca e cazul adaugam sare si piper.
... la inceput ar fi bine sa puneti putina sare in mod special daca doriti sa adaugati cascaval, deoarece s-ar putea sa devina prea sarat dupa aceea.
Pofta buna!
Comments