Maslina este cunoscuta si indragita in intreaga lume. Maslinele se mananca atat ca aperitiv dar sunt si produse de baza in salate, precum salata greceasca... sau in unele retete de mancare.
Stiati ca:
...In istorie, maslinul este cunoscut din cele mai vechi timpuri iar conform traditiei grecesti primul maslin a fost plantat in Atena pe Acropole!
Grecii au fost primii care au cultivat maslinele in Europa, si au extras uleiul de masline.
Dar pentru a deveni comestibile, maslinele trebuie sa treaca printr-un proces de preparare!
Maslinele pentru conservare se culeg incepand cu luna Octombrie-Noiembrie pentru prepararea maslinelor verzi si a uleiului de masline agureleo=din masline necoapte (verzi). Luna Decembrie (masline negre pentru conservare)! Incepand cu luna Ianuarie se culeg maslinele pentru optinerea uleiului de masline!
Cum se culeg de fapt maslinele... ei bine acestea efectiv se piaptana si cad impreuna cu frunzele si uneori crengute mai mici.
Mai apoi maslinele se separa de frunze si se aseaza in cosuri!
Conservarea maslinelor se face in mai multe feluri! Cele mai cunoscute conserve grecesti de masline prepararate acasa ar fi maslinele negre (tip Kalamon) in otet (xidates) si masline verzi tsakistes (taiate usor si lovite)!
Despre aceste doua tipuri de conserve vom vorbi astazi!
Conservarea in otet:
Ingrediente:
Masline
3 pahare de apa
1 pahar de otet
3 linguri de sare neiodata
putin ulei
Mod de preparare:
Separam maslinele de culoare brun inchisa care pot fi de tipul (kalamon - kalamata) si avem grija ca acestea sa fie in stare perfecta, fara sa fie mancate de insecte sau lovite. De asemenea trebuie avut grija ca maslinele sa nu fie moi!
Spalam maslinele sub un jet de apa, avand grija sa se indeparteze impuritatile!
Asezam maslinele intr-un bol si adaugam suficienta apa cat sa acopere foarte bine toate maslinele.
Schimbam apa in fiecare zi timp de 15-20 de zile. Acest proces va ajuta ca maslinele sa nu fie amare. Dupa 15 zile puteti gusta maslinele sa vedeti daca sunt inca amare, daca sunt ok trecem la pregatirea solutiei de otet!
Dupa 20 de zile spalam foarte bine maslinele si le adaugam in borcane sterilizate in prealabil. Dupa dorinta se pot pastra si in borcane de plastic...
Pentru saramura:
Amestecam toate ingredientele foarte bine pana ce se dizolva sarea!
Adaugam saramura in borcane deasupra maslinelor pana ce maslinele sunt acoperite!
Recomandat sa adaugati putin ulei cateva linguri, acesta va forma un film protector deasupra maslinelor si se vor pastra mai bine in timp !
Dupa aproximativ inca 20 de zile maslinele sunt gata pentru consum!
Conservarea maslinelor verzi (tsakistes=sifonate)
Ingrediente:
masline
100 g sare neiodata
1 litru apa
putin ulei
1 lingurita sare de lamaie (nu omiteti sarea de lamaie, pentru ca aceasta ajuta la pastrarea texturii crocante in timp si la conservarea maslinelor!
Puteti dupa gust adauga boabe de piper, foi de dafin, usturoi, lamaie..
Mod de preparare:
Alegem maslinele de culoare verde, avand grija sa fie in stare perfecta!
Spalam maslinele foarte bine sub un jet de apa!
Luam fiecare maslina in parte si o taiem pe o parte si pe cealalta la fel ca si in clip-ul de mai jos! Pentru maslinele tsakistes- sifonate/lovite- lovim usor cu un ciocan de lemn pentru carne sau cu o piatra! Atentie! Samburele trebuie sa ramana intact, fara sa se sparga!
Punem maslinele in apa curata si avem grija sa schimbam apa in fiecare zi, pentru aproximativ 10-15 zile! Dupa 10 zile le gustam si dupa gustul fiecaruia ne dam seama daca sunt amare sau nu!
Pregatim saramura amestecand apa cu sarea si sarea de lamaie. Putem vedea daca saramura este exact cum trebuie adaugand un ou in solutia de apa cu sare. Daca oul se ridica la suprafata solutia noastra este perfecta, altfel adaugati inca putina sare (pana la 120 g la litru de apa)!
Umplem borcanele sterilizate cu masline si adaugam saramura.
Deasupra adaugam putin ulei (2-3 linguri in fiecare borcan) pentru a forma un strat protector, astfel se vor pastra mai bine si pentru timp indelungat!
Dupa aproximativ 15-20 de zile maslinele sunt gata pentru consum
Pofta buna!
Comments