Galaktobureko , este un desert delicios, cu foi crocante si crema de gris cu gust de lamaie.
Numele provine din unirea a doua cuvinte 'gala'=lapte si 'bureki'=placinta cu foi fine.
Pentru realizarea foilor (fillo crustas) pentru prajituri am publicat cu ceva timp in urma o reteta extrem de simpla pe care o gasiti aici.
Mod de preparare:
Incepem cu siropul: punem toate ingredientele intr-o cratita si fierbem pentru aproximativ 5-7 minute, dupa care lasam deoparte la racit.
Pentru crema: punem intr-o cratita laptele, amidonul, coaja de lamaie, grisul si amestecam cu un tel. Batem putin ouale cu zaharul (cu ajutorul telului) si amestecam cu compozitia din cratita, dupa care punem cratita la foc mic si amestecam pana ce se ingroasa.
Apoi oprim focul si adaugam untul si amestecam continuu pana ce acesta se topeste .
Lasam crema sa ajunga la temperatura camerei dupa care pregatim o tava cu diametrul de 30 cm pe care o ungem cu ulei. Asezam 7 foi in partea de jos, unse fiecare in parte cu unt clarifiat sau ulei. Asezam crema si procedam ca si in reteta video de mai jos.
Coacem la cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru aproximativ o ora. Insiropam desertul fierbinte si lasam sa se raceasca complet (indicat ar fi 4-5 ore).
Pofta buna!
Comments