In Grecia garnitura de orez sau (rizi pilafi), se serveste foarte des mai ales la taverne. Orezul se pregateste usor si este foarte gustos in special daca se pregateste cu zeama de pui sau de legume!
Iata cum prepar eu garnitura de orez care isi pasteaza forma, fara sa se despice si fara a devenii lipicios!
Poate ca multi se intreaba: Dar ce orez sa folosesc pentru aceasta reteta?! Sincer...chiar nu are importanta fie ca este orez Basmati, Jasmin, Bonnet sau oricare alt orez pentru supe sau rizotto, cu reteta aceasta va iesi perfect de fiecare data.
Aceasta metoda este cea mai simpla de a prepara orezul perfect care se separa bob cu bob. Trebuie doar sa tineti cont de pasii din reteta video. Si nu amestecati orezul foarte mult, pentru ca astfel amidonul se va elimina si se va forma un rizzoto.
Mod de preparare:
Intr-o oala cu fund dublu, adaugam uleiul ceapa si orezul.
Calim la foc mic 3-4 minute si amestecam continuu pentru ca orezul sa nu isi shimbe culoare.
Adaugam apa/zeama si condimentam cu sare, piper si optional turmenic. Daca doriti o culoare alba nu adaugati turmenic.
Lasam sa fiarba, la foc mic 5 minute, cu capac!
Adaugam zeama de lamaie, nu o omiteti, este importanta pentru ca ajuta orezul sa isi pastreza forma. Acoperim cu un capac si lasam orezul sa fiarba inca 10 minute la foc mic (fara sa amestecam).
Dupa 10 minute apa s-a evaporat fara ca orezul sa se arda pe fundul vasului, amestecati orezul, si gustati! Daca nu este fiert adaugati inca jumatate de cana apa fierbinte si lasati inca 5 minute sa fiarba, cu oala acoperita cu capac!
Odata fiert orezul, adaugati deasupra un prosop curat si acoperiti cu un capac! Prosopul va extrage excesul de umezeala! Lasati orezul 10 minute acoperit, dupa care serviti.
Se poate reincalzii cu putina apa in tigaie.
Pofta buna!
Comments