top of page

Ghiveci de legume la cuptor

Ghiveci de legume la cuptor (briam), este foarte usor de facut si are un gust delicios! Se mai poate gasi sub denumirea de Turlu si in general este un ghiveci de legume la cuptor, cel mai intalnit fiind cel cu cartofi, vinete, dovlecei, ardei si rosii. Dar puteti combina si alte legume care va plac.

Ghiveci de legume - vinete, cartofi, rosii, dovlecei- la cuptor
Ghiveci de legume la cuptor

Aud cuvantul briam si gandul imi zboara la vinete, dovlecei si cartofi, care se imbina intr-un mod savuros impreuna cu rosiile si uleiul de masline. O mancare de Vara cu legume aromate si savuroase.



Consider ca este unul dintre cele mai gustoase preparate vegan (de post) din bucataria greceasca. Se gateste in special vara, dar pe meleagurile Greciei se poate pregati la fel de bine si Ιarna, deoarece toate aceste legume se gasesc la micii producatori din piata sau la super market. Este o mancare de post si recomandata pentru cei vegan, care face parte din familia "ladera"=uleioase si care contine o cantitate generoasa de ulei de masline.


 

Mod de preparare:




  1. Spalam legumele sub un jet de apa. Taiem toate legumele in bucati mari si le asezam intr-un vas pentru cuptor.

  2. Punem rosiile pentru sos intr-un robotel de bucatarie, impreuna cu usturoiul, sare, piper si uleiul de masline. Mixam pana ce devine pasta!

  3. Adaugam sosul obtinut, deasupra legumelor si amestecam totul foarte bine cu mana.

  4. Adaugam apa peste legume!

  5. Hidratam o hartie de copt intr-un vas cu apa o stoarcem si acoperim tava in care am asezat legumele.

  6. Dam tava la cuptorul preincalzit la 180°C (fara ventilatie), pentru o ora.

  7. Ne asiguram ca legumele sunt coapte.

  8. Luam tava din cuptor, amestecam usor legumele si dam din nou la cuptor, de data aceasta cu tava descoperita, pentru inca 30 de minute.



Sfaturi utile:

Incercati sa folositi dovlecei cat mai mici si sa ii taiati in rodele, isi vor pastra forma si in schimb nu vor avea seminte.

Vinetele sa fie cat mai proaspete pentru a nu avea un gust amar. Daca nu sunt suficient de proaspete, asezati-le intr-o solutie de apa cu putina sare pentru 5 minute, dupa care clatiti cu apa.

Serviti cu branza Feta sau ochiuri de ou!


Pofta buna!




bottom of page