top of page

Hummus

Houmous - Χούμους, o reteta libaneza sau orientala, foarte iubita in Grecia, care se consuma in special in perioada postului.

Hummus - mancare cu naut
Hummus

Este o reteta foarte usor de facut, cu trei ingrediente de baza: naut fiert+tahini (pasta de susan)+usturoi. O mancare foarte gustoasa, care se poate manca atat ca si aperitiv cat si ca si garnitura.

Mod de preparare:


Hidratam nautul aproximativ 12 ore intr-o solutie de apa cu 1/2 de lingura de sare (care va inmuia nautul si coaja acestuia iar felul acesta nu este necesar sa adaugam bicarbonat de sodiu, care mie mi se pare ca 'absoarbe' din gustul mancarii). Dupa aceea spalam nautul foarte bine sub un jet de apa si il punem la fiert impreuna cu foile de dafin,uleiul, fulgii de ardei iute (daca folosim boia iute atunci o adaugam la sfarsit),apa (daca e necesar in timpul fierberii adaugam doar apa fierbinte) ceapa si 2-3 catei de usturoi . Fierbem totul foarte bine, pentru aproximativ 50 de minute (sau daca aveti o oala cu presiune, aproximativ 20-25 de minute).



Lasam putin sa se raceasca, scurgem putin de apa , inlaturam foile de dafin si adugam piper, boia dulce, boia iute (pentru un gust picant, daca nu am adaugat fulgi de ardei iute), zeama si coaja de lamaie, coriandru, chimeon si 1-2 catei de usturoi (eu nu am adaugat pentru ca am tensiunea mica si din pacate nu pot manca prea mult usturoi) si amestecam totul cu un blender/robot de bucatarie/tocator de legume.Adugam pasta de tahini si amestecam din nou. La sfarsit gustam si condimentam daca e necesar cu sare (eu nu am adaugat sare, decat foarte putina la sfarsit, deoarece am hidratat nautul cu solutie de apa cu sare, iar acesta va absorbi cat de cat sarea).


Se poate servii atat cad cat si rece, neaparat cu ulei de masline, iar optional putem adauga fugi de ardei iute/boia iute, baia dulce, turmenic sau patrunjel proaspat/frunze de coriandru.


Pofta buna!





bottom of page