top of page

Iahnie/Plakie de fasole gigant/uriasa

Iahnia de fasole gigant este o mancare traditionala greceasca, poate fi servita atat ca si fel principal cat si aperitiv (orektiko sau meze). Plakia de fasole uriasa este o mancare satioasa si aromata, gatita lent intr-un sos aromat de rosii cu ceapa, o reteta de post ideala pentru o masa consistenta si sanatoasa.

Iahnie de fasole gigant cu sos de rosii la cuptor
Iahnie de fasole gigant


Ador fasolea gatita in orice fel, si tot ce are legatura cu leguminoasele. Bineinteles ca si ciorba de fasole este printre favorite! De fapt nu prea sunt o mare iubitoare de carne si asta cred ca se vede din retetele ce le postez. Cele mai multe fiind mancaruri vegane sau vegetariene.



Iahnia de fasole gigant sau Gigantes plaki, este de fapt o plakie de fasole, iar legumele, inclusiv ceapa sunt taiate in bucati destul de mari sau daca este mai comod puteti sa o taiati solzisori.


Foarte important este sa hidratati fasolea in apa cu sare 6-8 ore. Sarea va fi cea care va ajuta la hidratarea fasolei in profunzime, iar coaja va avea o textura mult mai placuta!



Mod de preparare:



  1. Intr-un bol diluam sarea cu apa si adaugam fasole. Lasam la hidratat peste noapte, sau cel putin 6 ore. Sarea este importanta pentru a hidrata cat mai bine coaja leguminoaselor, dupa fierbere aceasta fiind moale si cu o textura placuta.

  2. Spalam foarte bine fasolea sub un jet de apa si o scurgem bine de apa.

  3. Adaugam bicarbonat de sodiu si amestecam bine apoi lasam fasolea deoparte 5 minute.

  4. Spalam din nou fasolea sub un jet de apa.

  5. Punem la fiert fasolea impreuna cu morcovii (daca adaugam) si frunza de dafin.

  6. Fierbem fasolea timp de 10 minute, indepartam spuma si acoperim cu un capac. Lasati fasolea sa fiarba la foc mic inca 25-30 de minute (daca folositi o oala cu presiune fierbem 15-20 de minute ). Verificati daca fasolea este fiarta, trebuie sa fie aproape fiarta in momentul in care o dati la cuptor.

  7. Tocam ceapa, usturoiul, patrunjelul, ardeiul capia si adaugam intr-o tava pentru cuptor. Procesam rosiile intr-un robot de bucatarie pentru cateva minute si adaugam in tava, impreuna cu uleiul.

  8. Strecuram fasolea fiarta si o adaugam in tava, amestecam totul foarte bine.

  9. Adaugam deasupra o hartie inmuiata in apa si dam la cuptorul preincalzit la 180°C, fara ventilatie, pentru 35 de minute.

  10. La sfarsit condimentam cu piper daca este cazul adaugam si sare, recomandat sa gustati in prealabil deoarece fasolea va atrage sare in procesul de hidratare.

  11. Servim cu ulei de masline si patrunjel proaspat!


Pofta buna!





bottom of page