top of page

Musaca greceasca

Musaca greceasca este de fapt straturi de vinete-cartofi-sos de carne tocata-vinete- eventual cartofi si un strat gros de sos Bechamel! Musaca grecesca este o mancare unica, pe care cred ca multi au indragit-o.

Musaca greceasca cu vinete coartofi, sos de carne si sos bechamel
Musaca grecesca

De obicei legumele se prajesc, rezultand o mancare mai grea, datorita faptului ca vinetele absorb foarte mult ulei. Dar se pot coace la fel de bine la cuptor, sau pe grill.

Reteta de musaca greceasca are la baza legume (cartofi+vinete), carne tocata de vita sau vita+porc in amestec, carnea de miel nu am gasit-o niciodata in reteta de musaca greceasca, dar daca va place puteti sa incercati si bechamel (sos alb).



Dupa dorinta puteti pregati reteta de musaca, doar cu vinete coapte/prajite sau cu vinete si cartofi. Daca sunteti la regim puteti opta pentru jumatate din cantitatea de sos Becamel! Este o mancare gustoasa si savuroasa pe care recomand cu drag sa o pregatiti!

Cantitatile folosite sunt pentru o tava de 20X30 cm, respectiv 6 portii.


 

Mod de preparare:



Pregatirea legumelor:

  1. Taiem vinetele in feli nu foarte groase!

  2. Intr-un bol pregatim solutia de apa cu sare adaugam vinetele si lasam 5 minute, ca sa elimine gustul eventual amar pe care, vinetele il au uneori!

  3. Puteti praji vinetele in ulei le asezati intr-un strecurator si le lasati sa se scurga de ulei sau le puteti lasa peste noapte la frigider.

  4. Adaugam putina apa intr-o tava, asezam gratarul deasupra, ungem vinetele cu ulei pe ambele parti si le dam la cuptor la functia gril, aproximativ 3 minute. Odata ce vinetele au o culoare aurie, le intoarcem si lasam inca 3 minute la functia gril. Daca este necesar repetati procesul!


  1. Curatam spalam si taiem cartofi in feli subtiri. Ii asezam pe o farfurie cu hartie de bucatarie si ii uscam (sau puteti sa folositi un prosop curat). Prajim cartofii in ulei incins la foc potrivit, pentru cateva minute!

  2. Lasam cartofii pe o farfurie cu o hartie de bucatarie pentru a absrorbi excesul de ulei!


Sosul de carne:

  1. Intr-o cratita adaugam uleiul de masline si calim carnea pana ce aceasta isi schimba culoarea.

  2. Adaugam ceapa tocata si sotam cateva minute, apoi adaugam pasta de rosii, usturoiul si condimentam cu sare , piper, scortisoara, ienibahar, foaia de dafin.

  3. Adaugam vinul/ coniac si lasam alcoolul sa se evapore

  4. Adaugam sucul de rosii si lasam sa fiarba la foc mic aproximativ 20 de minute. Daca este necesar adaugati putina apa!

  5. Asigurati-va ca sosul de carne sa aiba cat mai putin lichid, deoarece la cuptor e posibil sa iasa la suprafata deasupra sosului Bechamel, ceea ce nu dorim!


Sosul Bechamel:

  1. Intr-o cratita adaugam uleiul si untul. Lasam untul sa se topeasca la foc mic apoi adaugam faina si amestecam pana ce devine o compozitie omogena!

  2. Adaugam laptele caldut (in etape) si amestecam asigurandu-ne ca nu se vor forma cocolosi.

  3. Adaugam oul, pentru cei care nu aveti experienta recomand sa bateti putin oul inainte de il adauga la crema si sa amestecati energic pana ce se incorporeaza.

  4. Condimentam cu sare si nucsoara (eventual si piper)!

  5. Gatim totul la foc mic pana ce optinem o crema fina.



Ansamblare:

  1. Indepartam batul de scortisoara, foaia de dafin si eventual ienibaharul!

  2. Adaugam apoximativ putin sos Bechamel in sosul de carne.

  3. Intr-o tava asezam un strat de vinete, unul de cartofi - sosul de carne tocata si inca un strat de vinete (daca dorim putem pune inca un strat de cartofi).

  4. Deasupra adaugam sosul bechamel si daca doriti putin cascaval ras, dupa care dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 30-35 de minute. Inainte de a portiona lasati musacaua sa se raceasca aproximativ 30 de minute.


Spor la treaba si pofta buna!



bottom of page