Ador pastele grecesti numite Trahana, mai ales cele usor acrisoare a carei reteta o sa o prezint astazi! Nu sunt greu de preparat, dar trebuie sa treaca prin anumite etape pana sa fie gata pentru a fi depozitate!
Trahana se poate gasi de doua tipuri cea marunta si cea mare, dupa forma! Cea acra si cea dulce dupa gust. Aceste paste pot fi preparate cu lapte, pentru varianta dulce! Cu iaurt sau zer sau chefir pentru varianta acrisoara! Exista desigur si in varianta de post preparate cu rosii.
In varianta acrisoara se pot gasi si cele preparate cu lapte si maia. Aici unele brutarii chiar vand maia, deci procesul este mult mai simplu! Pentru prepararea acestuia se foloseste o sita speciala! Aceasta sita arata ca si ce din poza de mai jos!
...dar ca sunt convinsa ca pentru multe persoane aceasta va fi mai greu de procurat, puteti folosi un cos pentru prajirea cartofilor sau un cos de la aparatul air fryer!
Aceste paste pot fi preparate in nenumarate feluri: fie supa, fie ca si garnitura, dar se pot adauga si la placinta cu spanac in loc de orez- reteta aici, sau in cantitate mica la supa cu naut- reteta aici!
Ingrediente:
-1 kg iaurt de oaie sau capra (natural, cu tot cu 'smantana' formata deasupra)
Puteti pregati iaurt acasa dupa reteta aceasta. Folositi iaurtul format inainte de a fi strecurat)
- 1 kg gris
- 500 g faina din grau dur sau faina pentru paine
- 1 lingurita sare neiodata
Mod de preparare:
Intr-un bol adaugam iaurtul cu sarea. Adaugam grisul si amestecam pana ce se incorporeaza toate ingredientele!
Adaugam faina si framantam pana ce optinem un aluat nelipicios, care nu trebuie sa fie foarte moale! Daca este necesar adaugati putina faina!
Acoperim si lasam aluatul deoparte pentru 6-8 ore, cel mai usor ar fi peste noapte!
Luam putin cate putin aluat si formam placintele, la fel ca in reteta video, dupa care le asezam pe un prosop/cearceaf curat si lasam aproximativ 3 ore sa se usuce!
Intoarcem aluatul si lasam inca aproximativ 3 ore la uscat!
Timpul de uscare depinde foarte mult de temperatura, cat si de umezeala din incapere.
Rupem aluatul in bucati mai mici si lasam inca 10-12 ore sa se usuce!
Luam aluatul aproape uscat si il trecem prin sita pentru trahana sau cosul pentru prajit!
Lasam la uscat aproximativ 3 zile, sau pana ce pastele sunt foarte bine uscate!
Optional putem sa 'cernem', dupa care le adaugam in tava si dam la cuptor la 50°C, pentru o ora! In felul acesta ne asiguram ca pastele sunt complet uscate!
Lasam pastele sa se raceasca complet si depozitam in pungi de plastic sau borcane pe care le inchidem cu capac.
Comments