top of page

Pastitsio

Pastitsio este cea mai renumita mancare greceasca numita si Lasagna greceasca! Aceasta are la baza paste fainoase, un sos aromat de carne tocata si sos Bechamel.

Pastitsio - mancare delicioasa cu paste, carne si sos Bechamel
Pastitsio

Pentru Pastitsio avem nevoie de paste perforate sau daca nu gasiti genul acesta de paste puteti folosi si paste gen penne sau rigatoni, un sos de carne tocata foarte aromat si un sos Bechamel cremos. Grecii sunt mari iubitori de genul acesta de paste gratinate si in special copiii.


Pastitsio este o mancare foarte gustoasa, aromata si potrivita pentru mesele in familie. Majoritatea prefera acest gen de mancare confort alaturi de o salata. Procesul este mai putin complicat decat la reteta de Musaca- reteta aici, aband in vedere ca pastele nu necesita mult timp pentru pregatire.

Mod de preparare:



Sosul de carne:

  1. Intr-o cratita adaugam uleiul si carnea tocata! Calim la foc mediu pana ce carnea isi schimba culoarea!

  2. Adaugam ceapa tocata, morcovul si calim inca 2-3 minute!

  3. Adaugam vinul si lasam alcoolul sa se evapore!

  4. Adaugam rosiile si gatim 5 minute la foc mic! Dupa care adaugam apa, ienibaharul, frunza de dafin, sare, piper si fierbem la foc mic aproximativ 30 de minute! Daca este necesar adaugati apa fierbinte!

Pregatirea pastelor:

  1. Intr-o oala adaugam apa si lasam sa fiarba!

  2. Cand apa incepe sa fiarba adaugam sarea si pastele!

  3. Fierbem 4 minute la foc mic!

  4. Strecuram pastele fara sa le clatim, adaugam cascaval ras si amestecam!



Sosul Beshamel:

  1. Intr-o cratita adaugam uleiul si untul! Lasam untul sa se topeasca la foc mic!

  2. Adaugam faina si amestecam pana ce se omogenizeaza, apoi adaugam treptat laptele si amestecam.

  3. Adaugam oul si amestecam continuu, la foc mic pana ce sosul incepe sa fiarba si se ingroasa!

Asamblare:

  1. Ungem tava cu ulei si adaugam 2 treimi din paste!

  2. Adaugam putin cascaval deasupra pastelor!

  3. Adaugam sosul de carne si intindem pe toata suprafata tavi!

  4. Adaugam restul de paste iar deasupra adaugam sosul Bechamel si optional putin cascaval ras!

  5. Dam la cuptorul preincalzit la 180°C, pentru aproximativ 40 de minute!

  6. Lasam sa se raceasca aproximativ 30 de minute dupa care servim!


Pofta buna!


bottom of page