Placinta de gris cu lapte este una dintre preferatele mele. Se face atat de usor incat este gata in cateva minute. Cel mai mult este timpul de asteptare.
Galatopita = gala (lapte) + pita (placinta) este de fapt o placinta greceasca care se pregateste in mod frecvent in Grecia. Aceasta se poate gasi in varianta prezentata de mine, care este si cea mai simpla, sau in varianta cu foi subtiri pentru placinta care se aseaza dedesubt, fara a fi acoperita deasupra Doar ca in cazul acesta va fi nevoie sa asteptati pana ce crema se va raci. Niciodata nu adaugati crema fierbinte deasupra foilor!
Este o placinta dulce, fara sirop si cred ca este una dintre placintele pe care copii o adora.Poate va ganditi ca este oarecum asemanatoare cu reteta de Galaktobureko! Da, desigur, dar are si diferente. Galaktobureko este de obicei acoperit cu foi si insiropat, iar crema are o textura mai moale.
Mod de preparare:
Intr-o oala cu fund dublu, adaugam laptele, zaharul, grisul, vanilia, lamaia (zeama + coaja) si amestecam putin. Batem ouale cu sare si adaugam amidonul si amestecam. Adaugam ouale la compozitia de lapte si amestecam pana ce se incorporeaza
Punem cratita la foc mic si amestecam continuu pana ce crema se ingroasa. Luam de pe foc, adaugam untul si amestecam pana ce acesta se topeste.
Ungem tava cu putin ulei si tapetam cu gris (fin), adaugam compozitia.
Amestecam galbenusul cu smantana/lapte si zaharul si ungem placinta pe toata suprafata.
Dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru 35-40 de minute, sau pana ce placinta va optine o culoare frumoasa.
Lasam placinta sa se raceasca in tava, dupa care dam la frigider pentru aproximativ o ora.
Deformam placinta si dupa dorinta putem amesteca o lingurita zahar praf+ 1/2 lingurita scortisoara, iar cu ajutorul unei site adaugam deasupra desertului.
Pofta buna!
Sfaturi utile:
*Nu adaugati gris normal (pentru galuste), nu va iesi la fel de bine, nici nu va avea aceasi textura!
*Pentru cei ce postesc sau au un stil de viata vegan, inlocuiti laptele cu un lapte vegetal, iar in loc de oua adaugati 1 lingurita amidon + 1 lingurita gris. Iar daca doriti o culoare galbena frumoasa, adaugati 1 varf de cutit turmenic!
*Deasupra puteti adauga putina apa cu zahar, pentru a capata o culoare frumoasa!
*Lasati desertul sa se raceasca complet, in felul acesta va avea o aroma mult mai intensa.
Comments