top of page

Portokalopita -Placinta cu portocale

Portokalopita - o placinta greceasca dulce cu portokale, fara faina cu foi fine de placinta! Portokalopita este foarte usor de preparat si cu un gust extraordinar, cu aroma de portocale foarte intensa.


Placinta cu foi fine si aroma intensa de portokale
Portokalopita - Placinta de portokale

Pana sa ajung la reteta respectiva am incercat foarte multe retete, doream o placinta cu gust intens de portocale si iata aici o reteta foarte aromata. Nu aveti nevoie de mixer, totul se amesteca cu un tel si este foarte simplu de preparat, trebuie doar sa urmati cativa pasi!



Portokalopita este probabil unul dintre cele mai cunoscute deserturi din bucataria greceasca! Si de ce nu ar fi...este dulce si super aromat, se face in special Iarna, iar aroma intensa de portocale, te va imbia sa o pregatesti iar si iar. Cel mai simplu mod de a prepara acest desert este cu foi de placinta cumparate. Acestea sunt partial uscate si se vor usca mult mai rapid decat cele preparate acasa! Daca dintr-un motiv sau altul doriti sa preparati foile acasa incercati reteta asta apasand aici!

Mod de preparare:



  1. Asezam foile in 1-2 tavi si le dam la cuptor la 80-100 de grade pentru aproximativ 10-15 minute, pana ce acestea se usuca complet! Lasam foile sa se raceasca. De asemenea foile se pot lasa sa se usuce la temperatura camerei cu o seara inainte. Daca optati pentru foi preparate acasa, asezati-le pe un cearceaf curat si lasati pana ce se absoarbe o mare parte din umezeala si devin ca si cele din comert. Aproximativ 1-2 ore, depinde de temperatura si procentul de umezeala a ambientului.

  2. Intr-un bol adaugam ouale si amestecam cu un tel pana ce se omogenizeaza!

  3. Adaugam sarea si iaurtul si amestecam!

  4. Adaugam uleiul si coaja rasa de portocale! Amestecam pana ce se omogenizeaza, dupa care adaugam praful de copt si amestecam!

  5. Adaugam treptat foile uscate si reci si amestecam cu ajutorul a doua furculite, pana ce acestea se incorporeaza, avand grija sa nu se lipeasca!

  6. Tapetam o tava cu ulei si adaugam continutul! Coacem in cuptorul preincalzit la 180 °C, pentru aproximativ 40-50 de minute !

  7. Pregatim siropul: Intr-o cratita adaugam sucul de portocale, apa, coaja de portocale taiata si zaharul! Fierbem 5 minute la foc mic!

  8. Luam desertul din cuptor si facem testul cu scobitoarea!

  9. Insiropam desertul fierbinte cu siropul cald!

  10. Lasam sa se raceasca la temperatura camerei, apoi dam la frigider aproximativ 2 ore!

  11. Servim cu ingheta , iar pentru cei care vor o varianta mai light recomand iaurtul grecesc cremos si bucati de portocale.

Pofta buna!




bottom of page