Stufat cu carne de vita sau Mosharaki stifado, o mancare specifica perioadei de Iarna si Primavara, datorita cepei mici in forma de perla, care se gaseste in special in acea perioada.
Stufatul traditional grecesc se pregateste in general cu carne de vita, de iepure sau de iepure vanat. Cu siguranta in orice forma ar fi gatit, este o mancare extraordinar de aromata si delicioasa.
Pentru ca aceasta mancare este pregatita cu ceapa arpagic, care da un gust dulceag, grecii o pregatesc in combinatie cu otet (care va ajuta carnea sa devina mlt mai frageda), si va da un gust divin mancarii. Eu in folosesc otet de mere, deoarece are un gust si o aroma mai placuta.
De asemenea recomand sa folositi carne cu os (eu am folosit coaste) pentru un gust mai bun sau in combinatie cu o alta carne.
Mod de preparare:
Taiem carnea in bucati, nu foarte mici si o lasam aproximativ 1 ora la temperatura camerei.
Adaugam carnea intr-o cratita impreuna cu apa si fierbem la foc mic aproximativ 15 minute.
Strecuram carnea si clatim cu apa fierbinte. Dupa dorinta puteti indeparta spuma si lasa carnea sa fiarba in continuare fara sa o strecurati!
Asezam din nou carnea in cratita impreuna cu apa fierbinte si 2 foi de dafin. Lasam sa fiarba la foc mic aproximativ 1,5 ore sau pana ce carnea devine moale.
Intre timp curatam ceapa perle: Asezam ceapa intr-un bol si acoperim cu apa fierbinte. Lasam cateva minute, dupa care curatam ceapa. (Apa fierbinte ne va ajuta sa indepartam mult mai usor coaja cepei.) Dupa ce am curatat ceapa o acoperim cu apa rece si lasam deoparte.
Cand carnea este fiarta o asezam pe o farfurie si strecuram zeama.
Tocam marunt o ceapa si o calim cu putin ulei, adaugam boabele de ienibahar, ceapa perle curatata si scursa de apa, iar intr-o ceapa perla mai mare infingem cuisoarele si adaugam in cratita. Condimentam cu sare si piper!
Catim ceapa perle 10-15 minute la foc mic, cu capac. Adaugam usturoiul, otetul si gatim inca 5 minute la foc mic (fara capac).
Adaugam pasta de rosii si amestecam foarte bine, apoi adaugam sucul de rosii, carnea fiarta, foia de dafin si zeama in care am fiert carnea (cat sa acopere). Fierbem la foc mic 35 de minute.
Spre final gustam mancarea, iar daca este cazul sa echilibram aciditatea putem adauga putina miere sau zahar.
Serviti cu cartofi prajiti sau pilaf de orez - reteta aici!
Pofta buna!
Comments