top of page

Salata de icre

Salata de icre sau taramosalata, a carei nume provine din unirea a doua cuvinte 'tarama'=icre si 'salata'=salata.


Salata de icre cu cartofi fierti face ca aceasta sa aiba o textura foarte fina
Salata de icre

Aceasta este foarte apreciata in Grecia in special in perioada Postului Mare (Postului dinaintea Pastelui), fiind un produs de post (In Grecia icrele si fructele de mare sunt considerate de post).

Insa cu siguranta nu lipseste de pe mesele grecesti in prima zi de Post, alaturi de lagana reteta aici (paine subtire care seamana oarecum cu foccacia), fructe de mare (salata de caracatita, kalamari prajiti s.a.m.d), fava reteta aici, Iahnie de fasole gigant reteta aici, salate si bineinteles halva cu gris.

Dupa cate ati inteles prima zi de post este un festin... da, da. Este o zi de sarbatoare, nu se lucreaza si se sarbatoreste in mod traditional.



Salata de icre este foarte usor de preparat. Aceasta salata de icre nu este dupa reteta traditionala ci mai degraba seamana cu o crema fina(mousse). Pentru prepararea acesteia avem nevoie de un blender vertical si un bol.

Eu in general o prepar cu cartofi, se poate prepara si cu paine, doar ca imi place mult mai mult cu cartofi fierti deoarece capata o textura mult mai cremoasa (devine ca un mousse).

Salata de icre grecesca traditionala se pregateste cu paine, am sa revin in curand cu reteta!


Mod de preparare:

  1. Punem o oala cu putina apa la fiert, cand aceasta incepe sa fiarba, adaugam sarea. Intre timp curatam, spalam si taiem cartofii in cubulete. Odata ce apa incepe sa fiarba, adaugam cartofii si fierbem pentru aproximativ 20-25 de minute.

  2. Punem o tigaie sa se incalzeasca la foc mediu si intre timp curatam ceapa si o taiem marunt, adaugam 3-4 linguri ulei in tigaie si sotam ceapa pentru aproximativ 3-5 minute.

  3. Odata fierti cartofii ii scurgem de apa/zeama (pastram zeama), si ii tocam putin cat sunt calzi cu ajutorul unei furculite. Lasam aproximativ o jumatate de ora sa se raceasca atat cartofii cat si ceapa.

  4. Dupa ce cartofii s-au racit, punem icrele intr-un bol, adaugam ceapa calita, piureul de cartofi zeama si coaja rasa de la o lamaie si amestecam cu o spatula. Apoi amestecam cu ajutorul unui blender vertical, adaugam treptat zeama de la cartofi si uleiul pana ce optinem o crema omogena.

  5. La sfarsit condimentam cu piper si lasam la frigider pentru aproximativ 3 ore. Servim cu ulei de masline, masline/capere si lagana/paine/crutoane.


Reteta video explicata pas cu pas:



Pofta buna!




bottom of page