top of page

Chiftele de rosii

Chiftele de rosii sau Ntomatokeftedes sunt un aperitiv foarte gustos si usor de preparat. Si asa cum ati auzit principalul ingredient sunt rosiile. Acestea trebuie sa fie foarte bine coapte, dar in acelasi timp tari (ferme).


Chiftele de rosii cu branza feta si ierburi aromatice
Chiftele de rosii

Aceasta reteta de chiftele de rosii provine din insula Santorini, unde la inceput se pregateau doar cu rosii, faina si ierburi aromatice. Cu timpul au inceput sa apara diferite variante, cum ar fi branza feta, fructe de mare, dovlecel etc.



De asemenea in varianta clasica traditionala aceste chiftele este cea prajita! In schimb eu am preferat sa le coc in tigaie cu putin ulei, aveti grija doar sa le coaceti la foc mic, deoarece altfel se vor coace la exterior (sau chiar se vor arde), iar la interior nu vor fi coapte.


Mod de preparare:



  1. Pentru inceput daca doriti rosiile se pot decoji, cea mai simpla metoda ar fi sa le lasati 2 minute in apa clocotita, dupa care sa le scaldati in apa cu gheata, sau apa rece!

  2. Taiem rosiile in jumatate, pe orizontala, indepartam miezul zemos impreuna cu semintele. Taiem rosiile in bucati cat mai mici, le puteti da si prin razatoare, doar ca rosiile au foarte multa umezeala si va fi nevoie de o cantitate dubla de faina, sau chiar mai multa. Puteti folosi si rosii de tipul Pomodoro, care au mai putina umezeala, astfel nu va fi necesar sa indepartati interiorul!

  3. Adaugam rosiile taiate intr-o strecuratoare, impreuna cu ceapa tocata marunt si sarea. Lasati sa se scurga cat mai bine de excesul de umezeala, aproximativ 15 minute. Ceapa este important sa o adaugati deoarece atat acidul rosiilor cat si sarea va inmuia ceapa, astfel incat sa nu se resimta textura neplacuta dupa coacere. Sau puteti pur si simplu sa prajiti ceapa in prealabil!

  4. Intr-un bol adaugam amestecul de rosii si restul de ingrediente si amestecam usor cu o lingura. Nu amestecati foarte mult continutul, deoarece cu cat amestecati mai mult cu atat rosiile vor lasa mai multa umezeala! Aluatul format trebuie sa fie putin mai gros decat cel de chec!

  5. Incalziti o tigaie la foc moderat, ungeti cu putin ulei si adaugati parjoalele formate cu mana sau cu ajutorul unei linguri. Daca aluatul este foarte lipicios puteti sa ungeti mainile cu putin ulei.

  6. Coacem la foc domol aproximativ 4 minute pe fiecare parte. Focul trebuie sa fie mic pentru a nu se arde la exterior si sa ramana necoapte in interior.


Servim cu sos tzatziki - reteta aici! Daca v-a placut aceasta retete, cu siguranta va va placea si reteta de chiftele cu dovlecel la cuptor, recomandata chiar si persoanelor cu diabet- pentru reteta apasa aici!



  • Daca doriti chiftele prajite, doar infierbantati bine uleiul si adaugati continutul in tigaie cu ajutorul unei linguri. Vor absorbi ceva ulei, dar vor fi pur si simplu delicioase. Dupa prajire asezati-le pe o hartie de bucatarie pentru a absorbi eccesul de ulei.

  • Puteti sa le pregatiti si la cuptorul preincalzit la 200°C, pentru 20 de minute. Daca este necesar le puteti intoarce pentru a se coace uniform. Cel mai indicat ar fi sa adaugati inca 30 g pesmet pentru a absorbi eccesul de umezeala de la rosii!

Pofta buna!




bottom of page