Varza cu orez sau Lahanorizo- este o mancare greceasca ce se realizeaza indeosebi Toamna - Iarna. Este o mancare de post (vegan), iar daca nu postiti merge foarte bine cu branza feta sau oua.
Adevarul este ca sunt o mare adepta a mancarilor vegane, iar varza cu orez este una dintre preferatele mele. O alta mancare asemanatoare ar fi spanacul cu orez. Ambele contin putine calori si sunt recomandate pentru un regim alimentar echilibrat.
De cate ori fac varza cu orez, adaug si putin cimbru... adevarul este ca de data asta nu am avut, dar pentru cei care aveti sa stiti ca da un gust senzational!
Mod de preparare:
Incalzim o cratita la foc mediu, adaugam ulei si calim putin ceapa impreuna cu prazul.
Adaugam varza taiata si o calim putin, amestecand continuu. Condimentati cu sare si piper.
Dupa ce varza s-a inmuiat putin adaugam rosiile taiate cuburi, pasta de ardei/pasta de rosii, morcovul razalit si apa. Lasam sa fiarba aproximativ 10 minute.
Intre timp pregatim orezul pe care il spalam foarte bine, si il lasam sa stea putin in apa cu zeama de lamaie (asta va ajuta ca orezul sa isi pastreze forma chiar si dupa fiert). Puteti folosi si orez parboil (prefiert), care nu este necesar sa il lasati la hidratat in zeama de lamaie, pentru ca isi va pastra foarte bine forma.
Dupa ce varza este aproape fiarta, adaugati orezul, cimbrul si lasati sa fiarba inca 10-15 minute.
La sfarsit adaugati zeama de lamaie si patrunjel/ cimbru.
Serviti mancarea cat e calda!
Comments