top of page

Chiftele prajite

Chiftelele prajite (Keftedakia) cred ca este cea mai renumita mancare pe plan mondial. Cine le poate rezista!? Fiecare Tara are reteta proprie cu arome specifice si sunt indragite de toti membri familiei.


Chiftele prajite cu arome grecesti
Chiftele prajite

Provenienta chiftelelor este inca neclara, majoritatea sustin ca provine din cuvantul turcesc "kofte", insa unule studii arata ca acest cuvant provine din cuvantul persan "kufteh", care ar provenii din verbul 'Kuftan", care inseamna 'a bate' sau 'a macina'- deci capata cumva sens. Cert este ca chiftelele sunt raspandite si apreciate in intreaga lume si ne plac atat de mult incat nici nu mai are importanta de unde provin.


In mod normal chiftelele se pregatesc cu carne tocata de vita, porc (vita+porc), ceva mai noi cu carne de pui sau curcan, paine inmuiata, ceapa, usturoi si unele plante aromatice. Personal nu folosesc paine inmuiata pentru pregatirea chiftelelor, mai degraba adaug pesmet sau in ultima perioada folosesc fulgi de ovaz pe care ii macin putin cu ajutorul unui robotel. Acestia din urma sunt foarte sanatosi si recomandati persoanelor cu diabet, in schimb dau chiftelelor o textura aparte. Recomand sa incercati!



Mod de preparare:



  1. Intr-un bol adaugam carnea tocata, oul, sare, piper oregano.

  2. Daca folosim fulgi de ovaz ii adaugam intr-un robot de bucatarie si maruntim. Dupa care adaugam in robotel ceapa, usturoiul, uleiul, otetul, patrunjelul si menta. Daca doriti ca verdeturile sa nu fie prea marunt tocate, tocati intai ceapa si usturoiul, iar la sfarsit adaugati patrunjelul si menta.

  3. Adaugam toate ingredientele in bolul cu carnea tocata si amestecam totul foarte bine. Dam aproximativ 1 ora la frigider (sau chiar si peste noapte).Nu va speriati daca amestecul este foarte moale, dupa ce vom da o ora la frigider va devenii perfect pentru a forma chiftelele.

  4. Formam chiftelele si le trecem prin faina.

  5. Intr-o tigaie adaugam uleiul si incalzim pana ajunge la temperatura de aproximativ 200 de grade. Eu intotdeauna verific cu putina faina, daca aceasta incepe sa formeze bule, este perfect.

  6. Adaugam chiftelele in tigaie avand grija sa nu le inghesuim prea tare, pentru ca va scadea temperatura uleiului, iar acestea nu se vor prajii corect.

  7. Prajim 5-6 minute la foc mediu spre mare. Asezam chiftele pe o farfurie pe care am asezat o hartie de bucatarie.

  8. Servim chiftelele calde sau reci.

La cuptor: Asezati chiftelele intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dati la cuptorul preincalzit la 200°C, pentru 20-25 de minute. Nu este necesar sa le treceti prin faina!

La Air fryer: Incalziti aparatul la 200°C, aproximativ 3 minute! Adaugati o hartie de copt si asezati chiftele, dupa care coacem la 200°C pentru 15-20 de minute. Hartia de copt ajuta chiftelele sa ramana moi si suculente!


Daca va place acesta reteta, recomand sa incercati si chiftelele in sos de rosii sau sutzukakia (chiftele aromate cu chimion)! Bineinteles ca chiftele merg foarte bine si cu un sos Tzatziki sau Tirokafteri !


Pofta buna!


Stiati ca puteti face pesmet acasa, trecand painea uscata prin masina de tocat carne!?




bottom of page