top of page

Dovlecei umpluti cu carne

Dovleceii umpluti cu carne si orez sau Kolokithakia avgolemono, este cu siguranta o mancare greceasca care se prepara indeosebi vara, si cu siguranta este o mancare care va va placea foarte mult.



Pentru aceasta reteta avem nevoie de un cutit usor rotunjit, daca nu aveti in astfel de cutit, taiati dovleceii in bucati mai mici si folosoti un cutit mic, iar cu miscari circulare indepartati cat se poate de mult din interiorul dovleceilor.



Dovleceii pot sa spun ca imi plac foarte mult. De aceea ii prepar in diferite moduri: fie ca sunt chiftele de dovlecei, dovlecei pane (fara ou) sau un ghiveci de legume la cuptor.

Mod de preparare:



Pregatirea dovleceilor:

Scoatem miezul dovleceilor cu un cutit special, usor rotunjit - indepartati cat de mult miez puteti, deoarece vor fierbe si vor absorbi destul de multa apa si vi se va parea ca nu ati pus suficienta umplutura. Miezul nu il aruncati, puteti sa preparati chiftele de dovlecel.

Adaugam sare si masam cu mainile pe toata suprafata dovleceilor.



Umplutura:

Intr-un bol incapator adaugati carnea, mararul tocat, sarea, piperul, oul, ceapa tocata morcovul dat prin razatoare, uleiul si amestecati.

Intr-un bol cu apa hidratam orezul pentru aproximativ 5 minutrdupa care il adaugam la umplutura si amestecam totul foarte bine.

Umplem dovleceii, avand grija ca umplutura sa ajunga pana in centru.



Pentru gatire:

Incalzim o cratita la foc potrivit si adaugam putin ulei ceapa taiata marunt si morcovii.

Calim la foc mic pana ce, ceapa devine translucida, apoi adaugam apa fierbinte.

Gatim 5 minute la foc mic apoi adaugam dovleceii umpluti si lasam sa fiarba aproximativ 35-40 de minute.



Sosul de ou cu lamaie:

Odata fierti dovleceii ii asezam pe o farfurie si pregatim sosul de ou cu lamaie: batem bine oul cu galbenusurile, adaugam zeama de lamaie si amestecam energic.

Adaugam putina zeama fierbinte si amestecam, dupa care adaugam treptat sosul de ou si lamaie la zeama ramasa (fierbinte).

Daca sosul nu se leaga/ingroasa suficient cand il amestecati, puneti 2-3 minute la foc foarte mic si amestecati continuu, daca e necesar adaugam putin amidon.

Atentie! nu fierbeti la foc mare pentru a nu se separa albusul.


Daca v-a placut aceasta reteta cu siguranta va vor placea si ciorba de perisoare ala grec sau sarmale in stil grecesc.


Pofta buna! Kali orexi!


bottom of page